Cum se alege un generator de curent pentru casa ?

Câți KW sau KVA?

Ce înseamnă KVA pentru un generator de curent pentru casa?

Dacă vă gândiți în termeni de KW nu veți greși niciodată. Un bec consumă 500 W și luminează o curte. Un bec de 20 W e suficient pentru a lumina un birou. Un radiator electric de 2.000 W încălzesște o cameră. Un fier de călcat  are o putere destul de mare de 1800 W

O mașină de găurit de 400 W poate să facă o gaură de 6mm într-un perete. O mașină de găurit de 2000 W cu rotopercurtor poate să facă o gaură de 32 de mm în beton. W înseamnă putere, înseamnă capacitate de a lucra timp de 1 secundă. Dacă un radiator electric de 1000 W funcționează timp de 1 oră, spunem că acesta a consumat un kW de energie. Pentru a clarifica și a înțelege ce înseamnă kW. Litera K înainte de W înseamnă multiplicat cu 1.000. Cu alte cuvinte, ajută la simplificarea citirii. Din punct de vedere electric, puterea Kw se obține înmulțind curentul cu tensiunea. De exemplu, un radiator de 1Kw este rezultatul înmulțirii unui curent de 4,3 A cu o tensiune de 230 V.

Acest calcul este valabil pentru o sarcina rezistiva (exemplu: radiator). In cazul unei masini de gaurit, cosumul de energie variaza in functie de tipul de material folosit la gaurire. Din acest motiv se foloseste termenul de KVA. Acest termen este folosit mai mult in domeniul industrial. In acest domeniu exista utilaje cum ar fi: motoare electrice, surse neintreruptibile si anumite tipuri de masini care au un consum de curent variabil in functie de lucrul mecanic dezvoltat.
Practic termenul KVA se refera la puterea electrica care nu genereaza o putere mecanica dar este extrem de necesara pentru functionarea aparatului. Cu alte cuvinte, un generator pentru uz industrial trebuie sa fie capabil sa genereze o putere electrica mai mare decat puterea consumata efectiv. De exemplu un generator de 10 KW trebuie sa aiba cel putin o capacitate de 13 KVA.
Diferenta de 3 KVA reprezinta o putere care se plimba intre sarcina si generator fara sa fie consumata. Insa, daca generatorul nu este capabil sa gestioneze aceasta putere, nu va functiona in sarcina. In concluzie, pentru un uz casnic nu aveti nevoie de KVA deoarece cu siguranta nu aveti utilaje industriale.
Din acest motiv atunci cand achizitionati un generator trebuie sa fiti foarte atenti si sa va uitati la puterea exprimata in KW. De exemplu, un grup electrogen de 9 KVA furnizeaza maxim 7,2 KW. Un grup electrogen de 6 KVA poate furniza 4.000 de W (4 KW).

CUM AR TREBUI SA CONECTAM UN GENERATOR DE CURENT LA O CASA?

 Evident că avem nevoie de un panou electric (mai exact un panou AAR care înseamnă ANCLANȘARE AUTOMATA A REZERVEI) care separă în mod automat distribuția publică de la sistemul dvs. atunci când generatorul funcționează. De obicei, apare spontan ideea de a lega sistemul electric întreg la aprindere automată.

 Există nenumărate configurații pentru a conecta un generator pentru casă

Se crede evident că, în cazul unei căderi de tensiune consistente, de durată mai îndelungată,  ar fi bine să nu conectăm întreaga casă la generator. Din punct de vedere al securității, în schimb, trebuie să vedem fenomenul dintr-o perspectivă diferită. Cu alte cuvinte, atunci când aveți de gând să conectați un generator de curent în caz de defecțiune a rețelei, trebuie să vă gândiți la modul în care se va conecta rețeaua în caz de defecțiune a panoului de control. Cu acest concept dorim să explicăm faptul că, în caz de defectare a panoului automat, avem măcar posibilitatea de a folosi rețeaua atunci când aceasta este disponibilă.


Cât costa să instalați un generator de rezervă?

Instalarea unui generator de rezervă poate furniza toată energia necesară pentru a vă alimenta casa în timpul unei întreruperi a energiei electrice, sau poate fi dimensionat astfel încât să vă alimenteze doar sistemele necesare până când revine energia electrică de la rețeaua principală. Panoul EVOLVE este disponibil în 3 variante: 4kVA – 6kVA .

CUMPARA UN GENERATOR CU AUTOMATIZARE

Varianta 1:  Generatorare de 3-4kVA

Folosiți acest generator dacă aveți nevoie să porniți sistemele de uz casnic de bază sau doar pentru pompe submersibile. Puteți utiliza generatoare cu pornire manuală alimentate cu benzină. Prețul mediu: 1000€-1500 €; Costurile de instalare: de la 200€ până la 400€

Varianta 2 – Generatorare de 4-6kVA

Cu această variantă veți putea alimenta casa mult mai eficient decât cu un sistem de 3-4kVA, dar cu toate acestea nu veți putea furniza puterea necesară alimentării întregii case. Pentru aceasă variantă vă recomandăm pornirea electrică furnizată de un motor diesel. Motoarele pe gaz și motorină sunt recomandate doar dacă setați într-o manieră corespunzătoare programatorul. Prețul mediu: 2000€-3000 € . Costurile de instalare: de la 200€ până la 400€

Varianta 3 – Generatoare de 6-10KVA sau mai mari

 Veți putea alimenta întreaga casă. Pentru această variantă vă recomandăm grupurile electrogene cu motor diesel. Preț mediu: 3000€-5000 € . Costurile de instalare: de la 200€ până la 400€

Cum să conectați un generator portabil la o casă

Nu vă recomadăm să conectați grupul electrogen direct la sistemul electric al casei.  Ar putea fi periculos si v-ati putea distruge bunurile casnice.

Puteți conecta un generator portabil capabil să furnizeze cel puțin 3KW (echivalentul  a 4KVA) la panoul EVOLVE (în varianta de  4KVA). EVOLVE 9  va gestiona întrerupătoarele într-un mod sigur, protejându-vă astfel bunurile casnice în cazul funcționării defectuoase a grupului electrogen.


BERNINI DESIGN SRL

  Calea Chişinăului  32A

 700177 Iaşi (RO)

  RO31228395

J22/275/2013

+40 721 241 361

bernini@bernini-design.ro